Indexering alimentatie 2025, 6,5%

Wettelijke indexering voor 2025

Indexering van alimentatie: Wat je moet weten
Het betalen van alimentatie is een financiële verplichting die ontstaat na een scheiding, zowel voor partneralimentatie als kinderalimentatie. Om ervoor te zorgen dat de waarde van deze betalingen gelijke tred houdt met de stijgende kosten van levensonderhoud, wordt alimentatie jaarlijks geïndexeerd. Maar wat houdt dit precies in en wat zijn de gevolgen voor de betaler en de ontvanger? In deze blog leg ik alles uit over indexering van alimentatie.

Wat is alimentatie-indexering?
Alimentatie-indexering is een wettelijke aanpassing van het alimentatiebedrag aan de hand van de loonontwikkelingen in Nederland. Jaarlijks stelt de minister van Justitie en Veiligheid een percentage vast waarmee alimentatiebedragen worden verhoogd. Deze indexering zorgt ervoor dat de alimentatiebedragen niet achterblijven bij inflatie en de gemiddelde stijging van lonen.

De jaarlijkse indexering voor 2025 bedraagt 6,5%!!

Waarom is indexering nodig?
Levensonderhoud wordt elk jaar duurder door inflatie, stijgende energieprijzen, huurverhogingen en andere economische factoren. Zonder indexering zou de waarde van het oorspronkelijke alimentatiebedrag na verloop van tijd afnemen, wat een negatief effect kan hebben op de levensstandaard van de ontvanger. De wettelijke indexering is verplicht, tenzij dit is uitgesloten In een beschikking of convenant.

Hoe pas je de indexering toe?
Als alimentatiebetaler ben je zelf verantwoordelijk voor het aanpassen van het alimentatiebedrag inclusief het vastgestelde percentage. Dit betekent dat je het nieuwe bedrag vanaf 1 januari 2025 dient over te maken.

Wat als de indexering niet wordt toegepast?
Het niet toepassen van de indexering kan leiden tot betalingsachterstanden. De ontvanger heeft het recht om achterstallige betalingen inclusief de verhoging op te eisen, eventueel via een deurwaarder of via de instantie LBIO.