Verzekeringen en uit elkaar gaan

Verzekeringen en scheiding

Als je uit elkaar gaat heeft dit ook consequenties voor je verzekeringen. Denk dan o.a. aan de zorgverzekering, inboedelverzekering, de opstalverzekering van een koopwoning, de uitvaartverzekering, de overlijdens(risico) verzekering, de autoverzekering, de rechtsbijstandverzekering, de doorlopende reisverzekering. Neemt één van jullie de verzekering over dan dienen er wellicht nog aanpassingen te worden doorgevoerd. De ander kan een nieuwe verzekering afsluiten. In het kader van de scheiding licht ik hieronder enkele verzekeringen toe.

De opstalverzekering

De verzekering biedt dekking bij schade aan het huis. Als één van jullie de gezamenlijke woning overneemt, dan is het zinvol om deze verzekering door te laten lopen op zijn of haar naam.

De inboedelverzekering

Deze verzekering vergoed schade aan de inboedel in je huis. Misschien spreken jullie af dat één van jullie de bestaande inboedelverzekering overneemt. Hou er dan rekening mee dat de waarde van de inboedel mogelijk wijzigt als jullie de inboedel gaan verdelen. Het kan zinvol zijn om aan de hand van een inboedelwaardebepaling de waarde van de inboedel te laten vaststellen

De autoverzekering

De auto en de verzekering daarvan kan maar op één naam staan. Wat nu als bij een echtscheiding deze auto een gezinsauto betreft? Jullie hebben beiden gebruik gemaakt van de auto en de verzekering maar bij het uit elkaar gaan komen de schadevrije jaren alleen toe aan de verzekeringsnemer. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is het mogelijk om de schadevrije jaren te delen met elkaar. Vraag hiernaar bij je verzekeringsagent.

Zorgverzekering

Is de zorgverzekering een gezinspolis dan zal deze dienen te worden opgesplitst. Hebben jullie allebei een individuele polis dan hoeft er niets gewijzigd te worden. Soms is het mogelijk om je kind mee te verzekeren wat niet meer op het eigen adres staat ingeschreven in de BRP.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering vergoedt de schade als je per ongeluk iemand verwondt of spullen van een ander beschadigt. Dit geldt voor jou, je gezinsleden, andere huisgenoten en huisdieren. Na de scheiding hebben jullie allebei een aparte aansprakelijkheidsverzekering nodig, mogelijk hoeft deze verzekering dan niet meer op gezinsdekking te staan.

Kortom, laat je goed adviseren door een gespecialiseerd verzekeringspersoon, bijvoorbeeld door https://huisenduidelijkhypotheken.nl/diensten/ te Houten. Een niet juiste verzekering kan grote gevolgen met zich meebrengen bij een eventuele schade.