Samenwonen Zonder Samenlevingsovereenkomst?

Samenwonen

In mijn scheidingspraktijk begeleid ik regelmatig samenwoners die uit elkaar gaan. Sommigen hebben alles goed geregeld in een samenlevingsovereenkomst maar er zijn ook situaties waarbij niets geregeld is. Zij staan dan soms voor verrassingen. Als je samenwonend bent dan is mijn advies: “Ga naar de notaris en laat een samenlevingsovereenkomst opstellen”! Hieronder geef ik een aantal situaties weer  waarop dit van toepassing kan zijn.

Gezamenlijke bankrekeningen

Vaak openen samenwoners een gezamenlijke rekening. Het grote misverstand is dat het saldo van beide partijen is, voor gelijke helften maar niets is minder waar. Tenzij je in een samenlevingsovereenkomst hebt vast laten leggen dat het saldo van de gezamenlijke rekeningen van jullie beiden, ieder voor de helft is, ongeacht wat de ander heeft ingebracht.

Overwaarde/onderwaarde woning

Als je bij je partner met een koopwoning gaat inwonen en je betaalt mee aan de hypotheek, dan deel je niet van rechtswege mee in de overwaarde (of onderwaarde) van de woning. Tenzij jullie het huis gezamenlijk hebben aangekocht. Het is belangrijk situaties omtrent de woning vast te leggen in een samenlevingsovereenkomst.

Testament

Als er geen samenlevingsovereenkomst is en ook geen testament en één van de partners overlijdt, dan heeft de achterblijver een probleem. Wettelijk zijn jullie niets van elkaar en de gehele erfenis gaat naar de kinderen, of, als die er niet zijn, naar de directe familieleden.

Pensioen

Als je samenwoont deel je niet mee in elkaars ouderdomspensioen maar in een samenlevingsovereenkomst kan je elkaar wel aanwijzen als gerechtigde in elkaars partnerpensioen. Dit is een pensioen dat uitkeert als de andere partner overlijdt. Als er niets is opgenomen kan je elkaar ook niet begunstigen voor dit deel van het pensioen.

Zo zie je maar, het laten opstellen van een samenlevingsovereenkomst maakt een groot verschil. Mijn taak is het ontbinden van de samenlevingsovereenkomst maar deze blog is opgesteld voor mensen die juist op een goede manier samen willen zijn.

Wil het toch niet lukken en gaan jullie uit elkaar? Jullie zijn van harte welkom, met of zonder samenlevingsovereenkomst.

Vriendelijke groeten.
Marianne de Werdt/De Werdt Mediation

info@dewerdtmediation.nl
030 – 303 55 87