Wat houdt echtscheidingsmediation in?
Het zat al een tijdje in de lucht, het hoge woord is er uit : ‘jullie gaan uit elkaar!’ Nu de kogel door de kerk is lijkt niets meer vertrouwd en vallen alle zekerheden weg. Vragen als: ‘Hoe ziet mijn toekomst er straks uit en zie ik mijn kinderen nog wel genoeg?’ houden je ‘s nachts uit je slaap. Boosheid en verdriet wisselen elkaar af. Niet alleen voor de kinderen willen jullie dit goed afronden maar ook voor elkaar. Je hebt samen toch ook zoveel mooie jaren gehad? Dat jullie uit elkaar gaan wil niet zeggen dat er oorlog is. Integendeel. Je wilt dit graag samen netjes oplossen maar ieder van jullie maakt zich ook zorgen over of je er ‘goed vanaf komt’. Soms moet je opletten dat je niet verwijtend of onredelijk tegen elkaar gaat doen. Het lijkt wel of je in een rollercoaster van emoties zit.
Herken je dit?
Het voelt als een steen op je maag, een last op je schouders want hoe vertellen we het de kinderen? Jullie hebben dit al veelvuldig met elkaar besproken maar je ziet zo op tegen het onvermijdelijke verdriet van je kinderen. Je wilt het graag zó vertellen dat het zo min mogelijk schade aanricht maar je bent bang dat het toch sporen in hun ziel zal trekken.
Waar ga ik wonen? Kan ik in dit fijne, veilige, huis blijven? Sta ik straks op straat of woon ik op een flatje in die nare buurt? Ik wil geen onnodige ellende veroorzaken door de scheiding maar wil mezelf ook niet tekort doen. Misschien heeft één van ons twee het straks minder goed dan de ander en krijgen daar ook de kinderen last van. Dit gevoel grijpt je naar de keel.
Hoe ziet mijn financiële situatie er straks uit? Krijg ik alimentatie of moet ik juist betalen? Heb ik recht op toeslagen? Wat heb ik te besteden? Je gunt de ander een goed leven maar je wilt het zelf niet voelen in je portemonnee. Kan ik nog wel twee keer per jaar op vakantie of uit eten als ik daar zin in heb?
Wat gaat ons die echtscheiding kosten? Wat als we het alsnog niet redden samen? Dan zijn de kosten vast niet meer te overzien. Lukt het ons om dit op zo’n efficiënt mogelijke manier af te handelen en de kosten daarvoor tot een minimum te beperken?
Hoe nu verder?
Al deze vragen spoken door je hoofd. Ook al hebben jullie besloten om het netjes af te handelen, de emoties hebben soms de overhand en diep van binnen twijfel je zo nu en dan of je dit zonder ruzie kan volbrengen. Wat als het alsnog uit de hand loopt? Jullie willen een vechtscheiding toch voorkomen? Als geen ander weten jullie dat de kinderen er dan alsnog de dupe van worden, dat een vechtscheiding alleen maar verliezers heeft, vaak heel veel geld kost en een langdurige procedure is. Als het nu niet goed geregeld wordt blijft de emotionele en financiële schade, ook na vele jaren, voelbaar. Het heeft ook zo veel praktische gevolgen. Je ziet het niet zitten om nooit meer tegelijkertijd uitgenodigd kunnen worden op een verjaardag of niet naast elkaar te zitten op de diploma uitreiking van jullie kind.
Ooit hebben jullie van elkaar gehouden dus als je ervoor kiest om van jullie echtscheiding geen vechtscheiding te maken is echtscheidingsmediation een uitstekende manier om de scheiding te regelen. Misschien hebben jullie samen kinderen zodat je altijd met elkaar verbonden blijft. Reden te meer om op een goede manier uit elkaar te gaan.
Huwelijken en geregistreerd partnerschap dienen door de rechtbank te worden ontbonden. Daarvoor werk ik samen met een vaste advocate. Zij zal de procedure bij de rechtbank afhandelen, jullie hebben hier verder geen omkijken naar.
Gecertificeerde echtscheidingsmediation en het MfN Register
Wat kan je verwachten van echtscheidingsmediation of bemiddeling bij de beëindiging van een samenlevingsvorm?
Hoe vertellen we het de kinderen?
Jullie kennen jullie kinderen als geen ander maar dit is toch een heel moeilijk moment. Vaak krijg ik de vraag hoe ouders dit moeten aanpakken. Want hoe vertel je een kind dat pappa en mamma gaan scheiden? Je bent bang dat het leven van je kind instort maar jullie kunnen er zelf veel aan doen om dit gesprek zo goed mogelijk vorm te geven.
Gesubsidieerde mediation voor echtscheiding
Het is goed om te weten dat er een subsidieregeling bestaat voor echtscheidingsmediation. Als je hiervoor in aanmerking komt op basis van inkomen en vermogen dan regel ik de gehele aanvraag en afhandeling. Kijk hiervoor onder het thema ‘kosten’ en klik op de link van de Raad voor Rechtsbijstand. Uiteraard kan je ook contact met mij opnemen, ik kan je er alles over vertellen!
Komt het niet uit om tijdens kantoortijden een afspraak te maken? Geen punt! Het is mogelijk om ’s avonds of zelfs in het weekend een afspraak te maken.
Is het lastig om naar mijn kantoor te komen omdat jullie bijvoorbeeld kleine kinderen hebben of gewoon geen zin om de deur uit te gaan? Een afspraak bij jullie thuis of op een andere locatie is mogelijk.
Ik werk uitsluitend op afspraak