Mediation is een vorm van geschiloplossing. Het conflict of de situatie wordt met twee of meer personen besproken met een onpartijdige mediator. Cliënten bedenken zelf hun oplossing(en). De mediator adviseert niet maar bewaakt het proces. Mediation kan ook worden ingezet wanneer mensen juist uit elkaar willen gaan. Denk daarbij aan echtscheidingsmediation. De mediator dient hierin gespecialiseerd te zijn.
Van groot belang is dat de deelnemers vrijwillig kiezen voor Mediation. Daarnaast is ook de escalatiegraad belangrijk. Des te verder een conflict geëscaleerd is, hoe kleiner de kans op een succesvolle Mediation. Wacht dus niet te lang af.
Wat tijdens de Mediation besproken wordt is vertrouwelijk. Er wordt een geheimhoudingsverklaring (mediationovereenkomst) getekend voordat de Mediation begint. Hierdoor ontstaat een vertrouwelijke, veilige omgeving voor de deelnemers.
Mediation richt zich met name op de toekomst. Een gerechtelijke procedure bijvoorbeeld richt zich juist op het verleden. Ook blijven de kosten beperkt in vergelijking met andere vormen van geschiloplossing. Een ander voordeel is dat bij mediation meerdere zaken kunnen worden ingebracht. Mediation naast, of in plaats van, rechtspraak wint steeds meer terrein.