Vakantietijd!

Op vakantie met minderjarige kinderen?

Waar dien je dan als (gescheiden) ouders rekening mee te houden?

Als je reist naar het buitenland met minderjarige kinderen dan dien je formeel toestemming te hebben van de gezaghebbende ouder(s). Het Centrum Internationale Kinderontvoering heeft een speciaal formulier ontwikkeld waarmee je de toestemming van de gezaghebbende ouder(s) kan aantonen. Het formulier dient voor ieder kind afzonderlijk te worden ingevuld. 

Er zijn daarnaast ook nog enkele documenten nodig zoals:

  • Een uittreksel uit het gezagsregister, op te vragen bij de rechtbank, dit is kosteloos. 
  • Kopie paspoort/identiteitsbewijs van de gezaghebbende ouder(s).
  • Een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie (BRP) van het kind met de oudergegevens daarop vermeld of de (internationale) geboorteakte van het kind.

Meer informatie is hier te vinden.

Reis je als alleenstaande ouder met minderjarige kinderen en heb je alléén het ouderlijk gezag? Dan heb je geen toestemming nodig van de andere ouder (die bijvoorbeeld het kind alleen heeft erkend). Wanneer je controle krijgt moet je wel aan kunnen tonen dat je alleen het gezag hebt. Daarvoor heb je ook een aantal documenten nodig.
Via deze link kan je zien wat je nodig hebt in welke situatie:

In de vakantieperiode is de vakantiereis vaak een onderwerp van gesprek tijdens de mediation. Het komt ook voor dat de andere gezaghebbende ouder geen toestemming wil geven. Niet zelden is de reden hiervan gelegen in een andere oorzaak dan wat op dat moment wordt aangegeven. Mediation kan uitkomst bieden om deze gevoelens bespreekbaar te maken. Mocht het allemaal niet baten en de gezaghebbende ouder weigert om toestemming te geven voor een buitenlandse vakantie dan kan de rechter vervangende toestemming geven in een kort geding procedure. Helaas is dat soms nodig.

Wil je meer informatie, of wil je samen met je ex-partner een mediation gesprek aanvragen over een dergelijke situatie? Bel dan voor een afspraak: 06 – 52 38 30 53 of mail: info@dewerdtmediation.nl

Regel het goed! Regel het samen!

Fijne vakantie!

Hartelijke groeten,
Marianne de Werdt