Huisvesting en echtscheiding

Huisvesting en echtscheiding

Om maar direct een illusie weg te nemen: deze blog verschaft geen kant en klare oplossingen betreffende huisvesting. Momenteel is dit bij de meeste echtscheidingen een groot probleem waarbij vaak één partner woonruimte zoekt en de ander bijvoorbeeld de gezamenlijke woning overneemt. De vertrekkende partij zal op zoek moeten naar eigen woonruimte, geen gemakkelijke opgave in deze tijd. Het komt natuurlijk ook voor dat beide partners een woning zoeken, bijvoorbeeld als de gemeenschappelijke woning wordt verkocht. Uiteindelijk willen beiden partijen permanente, zelfstandige woonruimte betrekken maar soms is een tussenoplossing noodzakelijk.

Tijdelijke oplossingen kunnen zijn:

  • Logeren bij familie of vrienden
  • Korte of langere tijd op een huis passen bij afwezigheid van bewoners
  • Tijdelijk huren bij Anti kraak of leegstandsverhuur
  • Birdnesting (de kinderen verblijven in de woning, de ouders wisselen om en om)
  • Vakantiehuis/chalet (bijvoorbeeld in Benschop, hier vind je vast meer gelijkgestemden)
  • Post overal je vraag en zit er bovenop. Via via levert vaak meer op dan verwacht.
  • Post je vraag ook op social media: Facebook, Instagram enz. enz.
  • Parentshouse (helaas niet in de omgeving van Utrecht).

Woning kopen

Uiteraard wil je zo snel mogelijk een permanente plek voor jezelf (en je kinderen). Iedereen is inmiddels wel op de hoogte van de turbulente huizenmarkt anno 2021.  Jaren geleden, zo rond het jaar 2013, bleven scheidende personen vaak achter met een schuld na verkoop van de woning. De woningen hadden in die tijd vaak een onderwaarde. De hypotheek was hoger dan de opbrengst van de woning. Dat is nu geheel anders. Zelfs al is de woning maar korte tijd eigendom geweest, in verreweg de meeste gevallen is er sprake van een fikse overwaarde. Maar zelfs met een flinke duit in de zak is het niet eenvoudig een passende, betaalbare koopwoning te vinden. Hou er wel rekening mee dat de te ontvangen overwaarde weer geïnvesteerd dient te worden in de nieuwe aankoopwoning. Ook nu is het belangrijk om je vraag overal te uiten. Niet zelden wordt een woning onderhands verkocht, zonder een makelaar in te schakelen. Misschien  heb je net geluk en ook voor de verkopende partij kan het interessant zijn als jullie er samen uitkomen zonder de poespas van bezichtigen e.d.

Zet je zoektocht uit bij alle makelaars en hou natuurlijk Funda.nl nauwlettend in de gaten. Daarnaast is het in deze tijd geen overbodige luxe om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Ook heeft de aankoopmakelaar inzage in woningen kort voordat deze op Funda worden geplaatst.

Woning huren

Sociale huurwoningen

Een sociale huurwoning kent een begrensde huur. De huur mag maximaal € 752,33 bedragen. Als je aan de voorwaarden voldoet kan je voor een sociale huurwoning huurtoeslag aanvragen. De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn lang. Momenteel bedraagt de wachttijd in de omgeving IJsselstein/Nieuwegein minimaal 13 jaar. Als je gaat samenwonen is het raadzaam om je in te schrijven als woningzoekende of om je lopende inschrijving niet op te zeggen. De mensen die uit elkaar gaan en dat hebben gedaan, hebben een zorg minder, al kan het zelfs dan nog even duren voordat de geschikte woning voorbij komt. Voor sociale huurwoningen bestaat over het algemeen  een inkomensgrens voor alleenstaanden van € 40.765,– en € 45.014,– voor meerpersoonshuishoudens. Daarnaast mag een woningcorporatie ook een klein percentage vrij toewijzen.

Urgentie wordt nog maar in een zeer gering aantal gevallen verleend. De voorwaarden om daarvoor in aanmerking te komen zijn zeer beperkt en veranderen ook continu. Over het algemeen wordt in echtscheidingssituaties gekeken naar de kinderen en de vraag of zij niet dakloos worden. Dat dient te allen tijde te worden voorkomen.

Vrije sector

Vrije sector woningen zijn woningen vanaf een huurprijs van € 752,33. Daardoor is huurtoeslag niet mogelijk (uitzonderingssituaties daargelaten). Er geldt geen maximale huurprijs. Vrije sector woningen zijn ook vaak particuliere woningen. Het huurcontract kan voor een bepaalde periode zijn. Het netto inkomensvereiste bedraagt vaak drie maal de maandelijkse huurpenningen. Uiteraard is dit afhankelijk van de aanbieder.

Al met al is de zoektocht naar een geschikte woning niet eenvoudig en is het zeker van belang om hier veel aandacht aan te besteden. Uiteindelijk vinden de meeste mensen toch een ruimte voor zichzelf en de eventuele kinderen.